12

باستان‌شناسان سراغ گورهای کوه خواجه رفتند


پروژه مستندسازی و ساماندهی بخشی از محوطه باستانی کوه خوجه آغاز شده است.

پروژه ای گمانه زنی برای ساماندهی قبور در منطقه خواجه سیستان به منظور مستندسازی تدفین و ارائه گاهشماری دقیق برای آنها در حال انجام است.

رضا مهرآفرین رئیس هیئت باستان شناسی گفت:

گمانه زنی برای ساماندهی قبور در محوطه جهانی کوه خواجه سیستان با حمایت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان و مجوز پژوهشگاه با تیمی متشکل از پنج باستان شناس در سطوح بالای کوه خواجه.

عضو هیئت علمی دانشگاه بابلسر بیان کرد:

کوه خواجه بارزترین ویژگی دشت سیستان است که در 20 کیلومتری جنوب غربی زابل به صورت جزیره ای کوچک در دریاچه هامون قرار دارد و حداکثر ارتفاع این کوه از دشت 120 متر و قطر آن حدود دو است. و نیم کیلومتر

مهر آفرین افزود:

این کوه در اوستا اوشیدا نامیده می شود. این کوه حداقل در سه دین زرتشتی، مسیحی و اسلام از قداست خاصی برخوردار است و همین عنصر تقدس همواره آن را به یکی از جذاب ترین مناطق مذهبی سیستان برای زیارت و تدفین تبدیل کرده است.

رئیس شورای باستان شناسی گفت:

علاوه بر عامل تقدس، موقعیت ژئوپلیتیکی این کوه از قدیم الایام آن را به پناهگاهی امن و مطمئن تبدیل کرده است و حداقل از قرن سوم پیش از میلاد بناهای قابل توجهی مانند قلعه کافرون، قلعه چیهل دختر، قلعه کک کهزاد و غیره ساخته شده است. در سطح و دامنه های آن

این باستان شناس با اشاره به اینکه کوه خوجه پس از شهر سوخته، دومین محوطه باستانی سیستان است که موضوع تحقیقات و کاوش های باستان شناسی قرار گرفته است، افزود.

تاکنون باستان شناسان و پژوهشگرانی چون اشتاین، هرتسفلد، گولینی، سیدجادی، محمود موسوی، سرور انیمیتی، سیده لیلا بنی جمالی، کروش محمدانی و …. کوه خواجه و آثار آن را مطالعه و کاوش کرده اند.

یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه بابلسر گفت:

طرح بررسی فشرده باستان شناسی دشت سیستان در سال 1384، 17 محوطه باستانی را در سطح و دامنه های کوه خواجه شناسایی کرد که بر اساس گاهشماری نسبی، دو دوره استقرار، قرن اشکانی/ ساسانی و میانه اسلامی برای استقرار آن پیشنهاد شد. علاوه بر آثار تاریخی کوه خواجه، آثار و یافته های قابل توجهی مانند شومینه، نقاشی های دیواری، گچ بری، گل برجسته، شومینه سنگی و عناصر و تزیینات معماری منحصر به فرد بر اهمیت تاریخی این کوه افزوده است.

مهر آفرین گفت:

یکی از آثار قابل توجه کوه خواجه که در نقاط مختلف کوه به وفور دیده می شود، تدفین های سنگی است که هنوز به طور مستقل مورد بررسی قرار نگرفته و تاریخ گذاری آنها همواره مورد اعتراض باستان شناسان بوده است. بنابراین لازم بود یک پروژه میدانی برای ساماندهی و مستندسازی این تدفین ها و همچنین ارائه یک گاهشماری دقیق برای آنها انجام شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا