هجوم مردم به بازار اجاره؛ مردم توان خرید مسکن ندارند
اقتصاد 24- سال هاست که خرداد ماه به عنوان فصل نقل و انتقال مسکن شناخته می شود و چند سالی است که حتی نام این ماه و نقل و انتقالات آن دلیل افزایش قیمت مسکن بوده است. در حالی که خوشبختانه در حال حاضر خبری از سونامی قیمتی نیست، اما نمی توان از نرخ های الزام آور دولت ها در این زمینه چشم پوشی کرد. از سوی دیگر، به گفته برخی کارشناسان، پاشنه آشیل عرضه مسکن، افزایش قیمت تمام شده این سرپناه است. تولیدکنندگان ایرانی زیاد نیستند اما دولت سیزدهم به وضوح پایه افزایش تولید را با چینی ها بسته است، آنهایی که هنوز نیامده اند. چینی ها کسانی هستند که در دوران کرونا در یک ماه یک بیمارستان 1000 تختخوابی ساختند.
رئیس جمهور شهید دولت سیزدهم پس از قرارداد 25 ساله با این کشور به ساخت این دوست شرقی توجه کرد و برای حل بخشی از مشکل مسکن به سراغ آنها رفت. اما آیا خانه های پیش ساخته می آورند یا این زیرساخت مهم را از طریق انتقال فناوری فراهم می کنند؟ زیرساخت هایی که اجرای آنها ممکن است چندین سال طول بکشد.
بیتوله ستاریان، کارشناس اقتصاد مسکن در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین در خصوص وضعیت حاکم بر این بخش صحبت کرد. وی معتقد است با توجه به شرایط اقتصادی تورم اجاره بها از تورم عمومی برای کشور بیشتر خواهد شد. مشروح گفتگوی خبرآنلاین با این کارشناس املاک را در ادامه می خوانید:
با توجه به اینکه نقل و انتقالات خانه هر ساله در خرداد انجام می شود، تاثیر این فصل را بر قیمت مسکن چگونه ارزیابی می کنید؟
به طور معمول افزایش زیادی در نرخ اجاره خواهیم داشت، مسکن در سال گذشته در رکود تورمی قرار داشت و عموماً در دوره رکود تورمی تورم دو برابری می شود و در فصل اجاره اثر خود را بر اجاره بها نشان می دهد. همچنین افزایش سالانه قیمت مسکن بر رشد سالانه اجاره بها در زمان تمدید تاثیر می گذارد. بحث دیگر این است که وقتی مردم توان خرید خانه را ندارند به سمت بازار اجاره هجوم می آورند، کسانی که قصد خرید خانه را داشتند عمدتا به سراغ رهن و اجاره می روند و این در افزایش نرخ اجاره بی تاثیر نیست. طبیعتاً وقتی این اتفاقات میافتد و اجارهبها بالا میرود، مهاجرت معکوس منفی خواهیم داشت که حرکت به سمت حومه شهر است و حومهها پر از مردم میشوند.
در واقع افزایش اجاره بها باعث می شود خانوارها از منطقه ای که در آن زندگی می کنند به مناطق پایین تر نقل مکان کنند.
بله، طبیعتاً در این شرایط مهاجرت معکوس خواهیم داشت، هر خانواری مجبور می شود از منطقه ای که در آن زندگی می کند به مناطق پایین تر نقل مکان کند.
بیشتر بخوانید: 51 درصد تهرانی ها اجاره نشین هستند
ساخت خانه توسط چینی ها چقدر می تواند روی قیمت تاثیر بگذارد؟ تا جایی که ماجرای ساخت مسکن چینی ها پیش می رود، خبری از حضور آنها در بحث مسکن نیست.
بارها دولتهای مختلف درباره حضور خارجیها در بازار مسکن صحبت کردهاند و ما هم گفتهایم که قوانین ما اجازه حضور خارجیها را با انصاف نمیدهد. هزینه مسکن خواهد شد چینی ها می خواستند چه کار کنند؟ آنها می خواستند فناوری را معرفی کنند، اگر این کار را انجام دهند طولانی مدت است و حداقل 4.5 سال طول می کشد. یک ساختمان 10-20 طبقه در کشور خودشان در عرض چند ماه تولید می کنند، نمی توانند این ساختمان را بیاورند چون غیرممکن است.
راه حل چیست؟
باید بیایند و در زیرساخت کار کنند، اگر همین فناوری را وارد کنند و کارخانه بسازند که مسکن در آن کارخانه ساخته شود و بعد نصب شود، این موضوع حداقل چهار یا پنج سال نیاز دارد و اگر در این بخش کار کنند. ، بسیار عالی خواهد بود. در آن زمان می توان گفت مجوز تزریق پست های غیر مسکونی و سایر بخش ها مجاز خواهد بود. یعنی اگر در زیرساخت های مسکن استفاده شود بهتر از این است که فقط در تولید مسکن کار کنند. باید به خاطر داشت که چینی ها نتوانستند وارد هیچ یک از این مناطق شوند. چرا که اگر بخواهند فناوری ساخت و ساز مسکن را به ایران وارد کنند، قطعا نیاز به دیپلماسی وسیعی دارد و احتمال اینکه چینی ها زیر بار این مشکل بروند بسیار اندک است.
یعنی به نظر شما چون بسترهای لازم فراهم نشده این اتفاق نمی افتد؟
بله، مبانی آن مستلزم آن است که اقتصاد کلان و ساختار اقتصادی ما به این نوع سرمایه گذاری ها و تغییرات تکنولوژیک پاسخ دهد.
بالاخره فکر می کنید این اتفاق بیفتد و برای ساخت مسکن به ایران بیایند؟
من قبلاً هم بارها گفته ام که اینها بیایند و با تسویه نفت در حوزه مسکن سرمایه گذاری کنند، درست نیست و بعید است بدون این تسویه، فناوری ایجاد زیرساخت ها را در کشور بیاورند.
نقش دولت و نرخ اجباری را در افزایش قیمت مسکن چگونه ارزیابی می کنید؟
دولت هرگز نقشی در افزایش یا کاهش قیمت مسکن نداشته است، دولت ها عموما در بخش مسکن منفعل بوده اند.
منبع: اخبار آنلاین