داستان فروپاشی اجتماعی ساکنان جزیره ایستر احتمالا حقیقت ندارد
ادعای عمومی مبنی بر اینکه مردم باستانی جزیره ایستر به دلیل بهره برداری بی رویه از منابع طبیعی دچار نابودی و فروپاشی اجتماعی شده اند، اخیراً زیر سوال رفته است. تجزیه و تحلیل شیوه های کشاورزی تاریخی نشان می دهد که در عوض، جمعیت کوچک و پایدار ایسترلینگ ها قرن ها قبل از ورود اروپایی ها به طور مداوم در جزیره زندگی می کردند.
جزیره ایستر یا راپانویی در اقیانوس آرام که به خاطر مجسمههای سنگی غولپیکرش معروف است، ظاهراً از حدود سال ۱۲۰۰ پس از میلاد توسط پلینزیها سکونت داشتهاند. در آن زمان، 164 کیلومتر مربع از جزیره پوشیده از جنگل های نخل بود، اما این جنگل ها به سرعت نابود شدند، احتمالا به دلیل ترکیبی از حضور مورچه ها و بهره برداری بیش از حد.
مطابق با یک داستان که از جرد دایموندتاریخدان و جغرافیدان آمریکایی نقلقول و مورد قبول مردم است، بهرهبرداری ناپایدار از منابع طبیعی منجر به رشد بیرویه جمعیت شد و متعاقباً قبل از ورود اروپاییها به جزیره در سال 1722، منجر به نابودی جمعیت بومی شد.
اما اکنون محققان می گویند که این افسانه معروف به “تنوع زیستیراپانوی، که دهه ها به عنوان یک داستان هشدار دهنده در مورد بهره برداری بیش از حد از منابع طبیعی شناخته شده و گفته می شود، باید قاطعانه به فرضیات منسوخ شده پایبند باشد.
جرد دایموند داستان سقوط اجتماعی عید پاک را به دلیل بهره برداری بیش از حد از منابع طبیعی رایج کرد.
ساکنان جزیره عمدتاً از طریق باغ های صخره ای امرار معاش می کردند. یک روش کشاورزی که در مکان هایی با خاک ضعیف و آب و هوای نامساعد به طور گسترده استفاده می شود. در این روش رشد، سنگ ها در اطراف مزارع پراکنده می شوند تا زیستگاه های کوچک محافظت شده از باد ایجاد کنند، رطوبت را حفظ کنند و مواد معدنی ضروری را فراهم کنند. بر اساس مطالعات قبلی، 21 کیلومتر مربع از جزیره پوشیده از باغ های صخره ای بود و این باغ ها جمعیتی بالغ بر 16 هزار نفر را پشتیبانی می کردند.
در یک مطالعه جدید، کارل لیپو از دانشگاه بینگهامتون در نیویورک و گروهی از همکارانش از تصاویر ماهوارهای و مدلهای یادگیری ماشینی آموزش دیده با بررسیهای زمینی برای به دست آوردن تخمینی در سطح جزیره از مناطق باغ سنگی استفاده کردند.
بر اساس داده ها، محققان دریافتند که بزرگترین مساحت باغ های صخره ای تنها 0.76 کیلومتر مربع است. این گروه تخمین می زند که چنین سیستمی نمی تواند بیش از چهار هزار نفر را پشتیبانی کند. این رقم تقریباً برابر با جمعیتی است که در زمان ورود اروپایی ها در جزیره زندگی می کردند. به عبارت دیگر، تیم استدلال می کند، تا زمانی که اروپایی ها آمدند جمعیت به طور قابل توجهی ثابت ماند.