تجربه تابستانی گرمتر از شرایط نرمال در کشور
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیم و خشکسالی سازمان هواشناسی با بیان اینکه دمای هوا در تابستان امسال به طور میانگین 1 تا 2 درجه سانتیگراد نسبت به وضعیت نرمال افزایش می یابد، گفت: سه استان کشور … کشور وارد چهارمین سال خشکسالی شد.
احد تعزیفی در گفتگو با ایسنا وی افزود: کشور در فصل بهار به طور متوسط 98.2 میلی متر بارندگی داشته که حدود 60 درصد بیشتر از حد نرمال نسبت به میانگین بلندمدت 61 میلی متر است و توانسته بیشترین کمبود بارندگی را در زمستان و پاییز به ویژه در فصل زمستان جبران کند. عرض های جغرافیایی جنوبی و نیمه شرقی جاران به آرامی
وی افزود: مناطق غرب و جنوب غرب کشور نرمال تا بیش از نرمال بارندگی داشتند، مناطق جنوبی و جنوب شرق کشور یعنی. استان های خراسان جنوبی، یزد، اصفهان، سیستان و بلوچستان بارندگی نرمال و بالاتر از نرمال با بارندگی کم داشتند.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیم و خشکسالی سازمان هواشناسی اضافه کرد: مناطق جنوبی استان های فارس و هرمزگان در شمال شرق در خراسان رضوی و همچنین سمنان، تهران، البرز تا زنجان و مرکزی 10 تا 30 درصد کمتر بارندگی داشته اند. نرمال به ویژه این میزان در استان های تهران، سمنان و قزوین بین 25 تا 35 درصد کمتر از حد نرمال بوده که در نتیجه میزان آب تحویلی در سال آبی کمتر از حد نرمال بوده و خشکسالی برای چهارمین سال در این مناطق ادامه داشته است. وارد مرحله خشکسالی هیدرولوژیکی شده است که به این معنی است که میزان کمتر بارندگی تاثیر منفی داشته و منجر به کاهش آبدهی رودخانه و سطح آب دریاچه ها نسبت به شرایط عادی شده است.
وی افزود: هم اکنون میزان آب پشت سدها در استان های مرکزی تهران، فارس، هرمزگان و بوشهر کمتر از حد نرمال است.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی سازمان هواشناسی درباره وضعیت دمایی سه ماه اخیر گفت: در این مدت هیچ ناهنجاری دمایی قابل توجهی نداشتیم اما در خردادماه به ویژه در جنوب شرق کشور. در بخشی از کشور، ناهنجاری قابل توجه دما، در برخی مناطق به 2.5 تا 3.5 درجه سانتیگراد بالاتر از حد نرمال می رسد. در کشورهای پاکستان، هند و آسیای جنوب شرقی دمای هوا در ماه های می و ژوئن (اردیبهشت تا خرداد) به شدت افزایش یافت به گونه ای که باعث مرگ و میر در آن کشورها شد. گرمای بیسابقهای در این مناطق تا شروع بارشهای موسمی حاکم خواهد بود.
وی افزود: قبل از شروع وزش بادهای موسمی در جنوب شرق ایران، ناهنجاری دمایی قابل توجهی خواهیم داشت، البته بارش های موسمی شروع می شود و گرما در این مناطق کاهش می یابد و دمای هوا در جنوب غرب و غرب کشور بیش از حد خواهد بود. حد نرمال
تعزیفه درباره علت این پدیده جوی گفت: با شروع وزش بادهای موسمی در حوضه زاگرس با جو فرورفتگی مواجه هستیم که به این معنی است که هوا بالا نمی آید و در اثر فرو رفتن توده هوا گرمتر می شود. بنابراین با یک ناهنجاری مثبت دمایی مواجه هستیم.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی سازمان هواشناسی اضافه کرد: پیش بینی می شود دمای هوا در تابستان امسال به طور میانگین 1 تا 2 درجه سانتیگراد نسبت به نرمال افزایش یابد، البته احتمال ناهنجاری های مثبت دمایی در غرب و جنوب غرب بیشتر است. بخشی از کشور
وی با اشاره به وضعیت منابع آبی کشور بیان کرد: وضعیت آب پشت سدهای جنوب غرب کشور خوب است هرچند به دلیل مصرف آب و نیاز به انرژی مجبور به بهره برداری از آب پشت سدها هستند. آب سدهای جنوب غربی کشور باید علاوه بر آب آشامیدنی، برای تامین آب فصل کشاورزی آینده نیز کافی باشد، بنابراین مدیریت منابع آب می تواند چالش برانگیز باشد.
به گزارش دیده بان مونسون، از هفته جاری آغاز می شود و به ویژه از بعدازظهر در جنوب شرق کشور به ویژه جنوب سیستان و بلوچستان و شرق هرمزگان با بارش باران، رعد و برق و طوفان همراه است.
آیا تابستان طوفانی است؟
وی در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه آیا تابستان امسال طوفان می شود یا خیر، تصریح کرد: بیشتر طوفان های دریایی پیش بینی می شود. در طول سالهای ال نینو، سطح دریا گرمتر از حد معمول است. یکی از مهم ترین دلایل طوفان ها، دمای آب بالاتر از حد معمول است. یکی دیگر از عوامل مهم در شکل گیری طوفان های دریایی، قرار گرفتن باد در جهت عمودی است. در شرایط ال نینو، فرکانس جهت باد عمودی افزایش می یابد. آرایش عمودی باد به معنای تغییر سرعت باد با ارتفاع است. این اختلاف سرعت با افزایش ارتفاع افزایش می یابد. این شرایط باعث می شود طوفان های دریایی حتی پس از شکل گیری نیز عقیم بمانند و به اصطلاح «سر بریده شوند». در طول رژیم های ال نینو، طوفان های دریایی قوی معمولاً کمتر شکل می گیرند یا ضعیف تر یا کمتر هستند.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی سازمان هواشناسی افزود: به تدریج با فروکش شدن ال نینو، شرایط بی طرف در بخش هایی از اقیانوس آرام آغاز می شود. در نتیجه دمای سطح آب کاهش می یابد و محل وزش باد در جهت عمودی کاهش می یابد که منجر به ظهور طوفان های دریایی می شود.
فازی در پایان در خصوص ظهور این طوفان ها در آب های ساحلی جنوب شرق کشور گفت: این طوفان ها معمولاً در جنوب هند و خلیج بنگال شکل می گیرد و چند روزی فرصت داریم تا در مورد آنها اطلاع رسانی و صادر کنیم. هشدارهای لازم، تا دیگر نگران پیش بینی های آنها نباشید. البته گاهی اوقات آنها می توانند به شدت طوفان گونو باشند و باعث بارش شدید باران و سیل شوند.
انتهای پیام